6.1.2011 - RAPORTTI: Everton FC vs. Tottenham Hotspur, 2-1!

Tämä on Suomalaisen Everton-sivuston kevytversio. Siirry tähän uutiseen täysversion puolella tästä.
Hyökkäävämpi pelitapa puri ja siivitti Siniset komeaan voittoon lontoolaisista.
Maalintekijät, Everton:

3' Louis Saha (Leighton Baines)

76' Séamus Colema
tooto - Maalit, Everton-Tottenham

Goaa | Myspace Video
->Katso pidemmät highlightsit täältä.

Tilastot:

Everton                                                                                 Tottenham
Pallonhallinta
53%                                                                                                 47%
Laukaukset maalia kohti
9                                                                                                            3
Laukaukset ohi maalin
Vapaapotkut
14                                                                                                       19
Kulmapotkut
4                                                                                                            3
Maalivahdin torjunnat
Rikkeet
18                                                                                                        12
Keltaiset kortit
1 (57' Neville)                                                                                       0

Erotuomari: Lee Probert

Yleisöä Goodison Parkilla 34 124 henkilöä.

Perinteiseen tapaan, Everton aloittaa ottelun vauhdilla. Peliä on pelattu 2 minuuttia, kun Leighton Baines syöttää vasemmalta uskomattoman paljon tilaa Steven Pienaarin ovelan taustajuoksun ansiosta saavalle Louis Sahalle, joka ottaa yhden kosketuksen eteenpäin, ja vetää pallon oikealla jalallaan tarkasti maalin vasempaan alakulmaan.

Tottenham - ja etenkin Crouch-van der Vaart-kaksikko näyttää kuitenkin pian vaarallisuutensa. 6. minuutilla alankomaalainen kurottaa pomppivaan pystysyöttöön vasemmalta, ja miehen puolivolley on leijua takayläkulmaan, mutta kaartaa lopulta hieman ohi. Minuutin päästä van der Vaart on vaihtanut laitaa, ja keskittää sisäänpäin kaartavan pallon suoraan 201-senttiselle Crouchille, jonka on helppo puskea, kun häntä puolustava 21 senttiä lyhyempi John Heitinga ei viitsi edes yrittää kunnolla pääpallon voittoa. Crouchin pusku suuntautuu onneksi maalin ohi.

Viitisen minuuttia myöhemmin sittenkin William Gallasin tapaan pelannut oikealaitapakki Alan Hutton keskittää laidastaan takatolpalle Crouchille, joka jatkaa päällään keskelle van der Vaartille, joka puskee pallon Everton-vahti Tim Howardin käden kautta maaliin.

Maalin jälkeen Everton ryhdistäytyy uudestaan. 14. minuutilla Marouane Fellaini riistää pallon itselleen, ja vetää vasurillaan hieman kurottaen, minkä vuoksi veto ohjautuu suoraan Spurs-molari Heruelho Gomesille. Pian poikkeuksellisesti erinomaisen ottelun pelannut kippari Phil Neville nousee laitaansa pitkin, harhauttaa upeasti muutaman Tottenham-pelurin ja keskittää matalan pallon rangaistusalueelle, jossa se kimpoaa puolustajasta  Sahalle, joka nostaa pallon Jermaine Beckfordille tämän tehdessä komean saksipotkun, mutta ohi maalin.

Viiden minuutin päästä Neville on jälleen vauhdissa. Mies leikkaa pallon kanssa keskemmälle, syöttää pallon boxin oikeaan reunaan tulleelle Sahalle, joka jatkaa suoraan syötöstä "seinän kolmannelle" laitaan. Tämä "kolmas" on Séamus Coleman, joka chippaa Sahata rangaistusalueen oikeaan reunaan pitämään tulleiden Spurs-puolustajien yli tyhjään tilaan. Mikel Arteta huomaa Colemanin idean ja juoksee palloon, muttei on hieman myöhässä, eikä aivan ennätä vetää pelivälinettä komeasti ilmasta maaliin. Saman Everton-painostuksen aikana William Gallasin tarkasti puolustama Beckford saa pallon selkä maalia kohti rangaistusalueen sisällä. Hän kääntyy ja vetää liukumalla pallon reilusti yli maalin Gallasin ahdistellessa. Parin minuutin päästä melkein sama tilanne toistuun, kun Saha syöttää Beckfordille boxiin, 'Becks' kääntyy ja vetää suoraan Tottenham-puolustajan jalkoihin, mistä pallo kimpoaa oikealle Colemanille, jonka kudin Spurs-puolustajat kuitenkin sankarillisesti blokkaavat kulmapotkuksi.

Puolen tunnin kohdalla Arteta kokeilee kaukolaukausta irtopallosta, mutta matala veto menee hieman maalin ohi. Viiden minuutin päästä Coleman harhauttelee oikealla laidalla ja syöttää taaksepäin Nevillelle, joka keskittää vastapalloon Beckfordille. Beckford ponnistaa puolustusta korkeammalle, mutta valitettavasti myös pusku on niin korkea, että se leijuu selvästi maalin yli.

Puoliajan viimeiset kymmenisen minuuttia on Tottenhamin lievää painostusta, mutta ilman Evertonin apua he eivät tilanteita saa. Paitsiona hylätty maali kuitenkin syntyy, kun Saha teekee karmean syöttövirheen syöttäessään alaspäin vahingossa suoraan Tottenhamin kuumaalle nimelle, Gareth Balelle, joka syöttää vasemmalta keskelle Crouchin maalitekoon. Everton-pelaajat viittilöivät paitsiota samalla, kun linjatuomari nostaa lippunsa paitsion merkiksi.
Vielä puoliajan loppuun Tottenham saa vapaapotkun hieman oikealta, noin 23 metristä. Sitä asettuu vetämään van der Vaart. Mies hakee maalin oikeaa yläkulmaa, ja sivuttaissuunnassa veto onkin kierteen kera täydellinen, mutta pallo nousee hieman liikaa - niinpä se menee maalin yli.

Heti toisen puoliajan alkuun Evertonilla on loistava tilaisuus siirtyä johtoon, kun Séamus Coleman pääsee laidastaan läpi Nevillen laittaessa keskelle pystysyötön Sahalle, joka ohjaa sen suoraan oikealle irlantilaisnuorukaiselle. Hän leikkaa keskemmälle ja pääsee rangaistusalueen sisälle tähtäilemään rauhassa noin 10 metristä. Veto suuntautuu kuitenkin heppoisesti suoraan päin Heruelho Gomesia uskomattoman pitkästä miettimisajasta huolimatta.
Everton aloittaa lievän painostuksen, ja 55. minuutilla Jermaine Beckfordia pidellään Gallasin toimesta takaapäin kaksi käsin kiinni, mutta kun mies silti saa ohjattua pallon kohti maalia (tosin melko heppoisesti, kiitos Gallasin), ei iki-ihana Everton-fanien lempparituomari Lee Probert rupea turhia kaivelemaan pilliään, vaan antaa pelin jatkua.

61. minuutilla van der Vaart hakee jälleen maalia ovelalla puolivolleyllä, mutta Howard torjuu kudin nopealla reaktiolla. Samalla minuutilla Saha on tehdä kauden komeimman maalinsa, kun Fellaini oivaltaa Colemanin laidassa, Coleman keskittää ja Saha laukoo pallon tulisesti suoraan ilmasta puolisen metriä ohi oikeasta alakulmasta. kahdeksan minuuttia myöhemmin Gallas katkaisee Pienaarin pystysyöttöyrityksen Sahalle, joka laukoo, mutta Gomes torjuu.

Tottenham aloittaa muutaman minuutin painostuksen - vetopaikoissa ovat ketkäs muutkaan kuin van der Vaart ja Crouch. Howard torjuu ensin lähietäisyydeltä van der Vaartin kudin suoraan Luka Modricin oikealta tulleesta poikittaissyötöstä ja minuutin päästä Crouchin kaukolaukauksen vasemmalta, joka kaartaa kohti takayläkulmaa.

Tottenham-painostuksen laantuessa iskee Everton välittömästi. Beckfordille pelataan vasemmalle kolmen Tottenham-pelaajan keskelle pystyyn, ja tämä oivaltaa loistavasti keskellä vapaana olenvan Sahan, joka etenee ja vetää Gomesin torjuessa pallon oikealle minne Coleman on viisasti juossut. Irlantilainen kerkeää kakkospalloon syöksypuskemalla pallon tyhjään maaliin.

Seuraavaa tilannetta saadaan odottaa aina viimeiselle varsinaisen peliajan minuutille, ja sekin on Evertonin toimesta. Vaihdosta sisään tullut nigerialaisjärkäle Aiyegbeni Yakubu pääsee 1-1 -tilanteeseenSpurs-toppari Michael Dawsonia vastaan. Nopean harhautuksen ja vedon sijaan mies rupeaa pelleiliemään ja kääntää rangaistusalueella selkänsä Dawsonille, ja vetää heppoisen kääntölaukauksen Dawsonia käteen. Erotuomari ei tätä näe, vaikka periaatteessa siitä olisi kuulunut rangaistuspotku Evertonille. Moraalisesti ajateltuna ei ehkä siksi, koska 'Yakin' veto oli niin heppoinen, ettei se olisi voinut mennä maaliin edes 5-vuotiaalle, jos Dawsonin käsi ei olisi ollut tiellä.

Neljän minuutin lisäaika on pelkkää muodollista pelailua, eikä Spurs enää kykene estämään Evertonin komeaa voittoa!
Maalintekijä, Tottenham:

11' Rafael van der Vaart (Peter Crouch)