lauantai 18. syyskuuta 2010

18.9.2010 - RAPORTTI: Everton vs. Newcastle, 0-1.

Tämä on Suomalaisen Everton-sivuston kevytversio. Siirry tähän uutiseen täysversion puolella tästä.

Ensimmäistä kertaa Newcastlen avauskokoonpanossa esiintyneen, Olympique Marseillesta hankitun keskikenttäpelaaja Hatem Ben Arfan
vasemman jalan laukaus Everton-maalin oikeaan yläkulmaan toi "Harakoille" täydet kolme pistettä Goodison Parkilta.
Tilastot:
Everton Newcastle
Pallonhallinta
47% 53%
Laukaukset maalia kohti
3 4
Laukaukset ohi maalin
4 9
Vapaapotkut
19
16
Kulmapotkut
3 6
Maalivahdin torjunnat
3 3
Rikkeet
13 18
Keltaiset kortit
2 3
Viheltämättä jääneet rangaistuspotkut
2 1
Yleisöä Goodison Parkilla
38 019 henkilöä

Tuomari:
Andre Marriner


-> Katso Ben Arfan osuma tästä.

Everton aloitti ottelun hieman Newcastlea terävämmin, ja Steven Pienaar pääsikin kokoeilemaan laukaustaan jo 2. minuutilla, mutta Newcastle-pelaaja petti vedon. Noin viiden minuutin pelin jälkeen Newcastlekin rupeaa saamaan pelin juonesta kiinni: joukkueen vasenlaitapakki José Enrigue nousee laitaa pitkin ja keskittää pallon Wayne Routledgelle, jonka pusku suuntautuu noin 2,5 metriä yli maalin.

10. minuutilla maalintekoyritysvuorossa on Everton: Mikel Arteta nousee vasemmalta rangaistusalueen rajan tuntumaan ja nostaa pallo suoraan 194 senttisen Marouane Fellainin päähän, mutta Newcastle-molari Steve Harperilla oli helppo työ torjua Fellainin heppoinen yritys. Kuuden minuutin kuluttua Everton hyökkää vaihteeksi oikealta laidalta, kun laitapakki Tony Hibbertin keskitys löytää kuin löytääkin topppari Phil Jagielkan pään, mutta mies puskee pallon noin viiden metrin etäisyydeltä maalista puolisentoista metriä yli. Minuutin kuluttua edellisestä Everton-hyökkääjä Jermaine Beckford suojaa liikkuvaa palloa noin viidentoista metrin ajan syöttäen lopulta Steven Pienaarille, joka laukoo heikommalla (eli vasemmalla) jalallaan, mutta Steve Harper on tilanteessa hyvin mukana, ja torjuu vedon.

Tämän jälkeen pelin tempo muuttuu hieman rauhallisemmaksi, kunnes 29. minuutilla Marouane Fellaini kaataa Newcastle-pelaajan takaapäin, vaikka palloon mies ei enää voinut millään keretä. Tilanteesta seuraa 'Fellille' keltainen kortti ja vapaapotku noin 22 metristä, jota asettuu antamaan Newcastlen "arteta", eli pelinrakentaja, Joey Barton. Bartonin laukaus kulkee upeasti kohti oikeaa yläkulmaa, mutta Evertonin jenkkimaalivahti Tim Howard on hienosti mukana ja torjuu laukauksen taidokkaasti.

Minuuttia myöhemmin Jermaine Beckford yrittää saada pystysyötön itselleen, mutta Newcastle-molari Steve Harper kerkeää väliin tilanteeseen. Beckford on kuitenkin päättänyt saada pallon, ja mies liukuu Harperia jaloille niin, että alastullessa maalivahdin olkapäähän tulee jonkin sortin vammma niin, että Newcastle on pakotettu ottamaan kakkosmaalivahtinsa Tim Krulin kentälle. Beckford saa tilanteesta oikeutetusti keltaisen kortin.

Viisi minuuttia myöhemmin Beckford on jälleen esillä, kun mies saa hyvän puolivolleypaikan rangaistusalueen sisältä, mutta hän menettää tasapainonsa Newcastle-toppari Mike Williamsonin lievällä avustuksella.

Sitten alkaa Evertonin huonoimman pelaajan, Leon Osmanin paraatimöhlintöjen sarja: Steve Pienaar näkee loistavasti pystyyn juoksevan 'Ossien' ja syöttää miehen todella hyvään vetopaikkaan (puolustaja ei kerkeäisi millään peittämään), mutta miehen veto on huonoakin huonompi ja pallo liruu nynnysti holllantilaisveskari Krulille.

Ennen Osmanin seuraavaa reservijoukkueen penkinlämmittäjätason yritystä tulee vielä muutama huomioon otettava tilanne: 43. peliminuutilla Tim Howard avaa kaukana rangaistusalueen reunassa, ja pallo päätyy suoraan Joey Bartonin jalkaan, mutta meidän Everton-faniemme onneksi Bartonin noin 40 metristä lähtenyt veto ei ole kova, ja lisäksi pallo menee maalista oikealta ohi. Newcastlen hallitessa peliä viimeiset kymmenisen minuuttia tulee vihdoinkin tulosta, kun ranskalaistaituri Hatem Ben Arfa etenee pallon kanssa, ja laukoo pallon noin 25 metristä vasurillaan komeasti maalin oikeaan yläkulmaan. Tämä jäi ensimmäisen puoliajan vimeiseksi jalkapalloilun kannalta positiiviseksi seikaksi.

Puoliajalla Everton-manageri David Moyes on herännyt transsistaan ja hän tekee "epämoyesmaisesti" peräti kaksi pelaajavaihtoa: Beckford ja Hibbert ulos, ja Aiyegbeni Yakubu sekä Seamus Coleman sisään.


12 minuuttia ehditään ottelua taapertaa, kunnes Seamus Coleman keskittää pallon hyvännäköisesti kohti Marouane Fellainin päätä, mutta Newcastle-puolustaja työntää Fellainia selästä niin, että belgialaiskeskikenttäpelaaja ei enää pääse palloon. Tuomari Andre Marriner ei kuitenkaan ole tästä moksiskaan, eikä Fellainin vihainen katsekaan auta, kun pillipiipari antaa pelin jatkua. Kaksi minuuttia myöhemmin Fellaini saa tällä kertaa puskea rauhassa kainaloissa painivillta Newcastle-pelaajilta. Pallo ajautuu Felliltä Osmanille, joka syöttää pallon nopeasti Yakubulle, joka kampataan juuri, ennen kuin hän on laukomassa palloa noin viiden metrin päässä maalista (kirjoittaja huomasi kampin vasta hidasteesta tarkkaavaisen pällistelemisen tuloksena), mutta tuomarilla on näköjään menossa välittämättomyyden viikot menossa, ja peli saa jatkua.

Parin minuutin päästä Fellaini tuohtuu Newcastle-toppari Mike Williamsonin roikkumiseen ja tönimiseen, kun tällä kertaa Williams halasi Fellainia takaapäin niin, ettei belgillä oli melko tukalat oltavat. Felli ei kuitenkaan antanut tukaluudelle valtaa, ja hän riuhtaisi komeasti halinalle-Williamsonin pois kimpustaan

Sitten jatkuukin se mainittu Osmanin möhlintöjen sarja: ensin mies vetää kahdesti suoraan päin 'castle-pelaajia, sitten möhlii pallon yli kentältä kesken Evertonin painostuksenja vielä viis minuuttia myöhemmin hän pääsee laukomaan käytännössä tyhjään maaliin, mutta mies aikailee niin, että Newcastlen puolustajat ovat varmasti päässeet kahteen kertaan väliin tilanteeseen. Osmanin möhlintöjen välillä Ben Arfa etenee vaarallisen näköisesti pallon kanssa, mutta fransmanni katuu juuri ennen laukomista maahan, ja Everton-miehistö selviää tilanteesta säikähdyksellä.

72. minuutilla Ben Arfa on jälleen kuvioissa mukana, kun hän pelaa rangaistusalueen sisälle loistavan vetopaikan englantilaishyökkääjä Andrew "Andy" Carrollille, mutta hyvän peli Everton-alakerrassa pelannut Phil Jagielka ehtii kurottamaan pallon poin Carrollin selän takaa. Vain minuuttia myöhemmin Everton-puolustus on jälleen liemessä, tällä kertaa Kevin Nolanin ansiosta: hän pääsee loistavan syötön ansiosta kasvokkain Tim Howardin kanssa, mutta juuri ennen kriittistä momenttia, eli laukaisuhetkeä, Everton-laitapakki Seamus Coleman liukuu takaapäin Nolanin jalkojen välistä yrittäen vielä osua palloon, mutta osuu pelkästään Nolanin jalkoihn, mutta joko tuomari on kirjoittajan mielestä hitusen oikeudenmukainen tai sitten hän ei edelleenkään näe olellisia asioita, sillä britti antaa pelin jatkua.

Tämän jälkeen alkaa Evertonin loppukiri. 84. minuutilla Aiyegbeni Yakubu osoittaa taistelutahtoaan taistellen Newcastlen rangaistusalueella pallon itselleen, ja syöttää pallon taaksepäin Fellainille, mutta miehen vastapalloveto viuhuu yli maalin Newcastle-pelaajien oikeaoppisesti häiritessä hänen keskittymistään tulemalla niin lähelle, ettei Fellaini voi laukoa täydellisesti.

Seitsemää minuuttia myöhemmin toppari Phil Jagielkakin on noussut hyökkäykseen ja tuleekin ryminällä vasemmalta laidalta syöttäen pallon keskelle Yakubulle, jonka melko hiljainen laukaus lipuu tolppaan (olisi kuitenkin mennyt todennäköisesti maaliin, jos olisi suuntautunut viitisen senttiä oikealle). Vielä 94. minuutilla kentälle John Heitingan tilalle vaihdettu venäläinen Diniyar Bilyaletdinov syöttää pallo Marouane Fellainille, jolla on edessään puoliksi tyhjä maali, mutta miehen veto menee viime hetkellä hätiin saapuneen Newcastle-pelaajan kautta ohi maalin. Puolisen minuuttia myöhemmin tuomari viheltää pelin päättyneeksi ja kirjoittajan viikonloppu on täten mennyt pilalle.

Kokoonpanot:

Everton:

---------------Beckford-------------------

----------------Fellaini---------------------

Pienaar-------------------------Osman

--------------Arteta-------------------------

----------------------Heitinga--------------

Baines----------------------------Hibbert

--------------Distin--Jagielka------------

------------------Howard--------------------

Vaihdossa: Mucha, Bilyaletdinov (73' Heitinga), Neville, Gueye, Coleman (46' Hibbert), Yakubu (46' Beckford), Barkley


Newcastle: Harper (35' Krul), Coloccini, Jose Enrique, Nolan, Williamson, Barton, Carroll, Routledge, Perch, Titote, Ben Arfa (84' Gutierrez).

Vaihdossa: Campbell, Lovenkrands, R.Taylor, Smith, Gutierrez, Ameobi, Krul.

Maalintekijä, Newcastle:

45' Hatem Ben Arfa
an
Lähteet: LiveTulokset.com, evertonfc.com